vrijdag 21 juni 2013

Conditietesten op de loopband

Vaak wordt de fittest binnen de Cardio Fitness uitgevoerd op de fiets. Het is echter ook mogelijk om op de loopband diverse testen uit te voeren. Bijvoorbeeld een 5 minuten wandel test, maar ook diverse andere testen. Dit zijn een aantal testen die blijkbaar vooral in Amerikaanse overheidsdiensten gebruikt worden als indicatie voor conditie. De 5 minuten wandeltest geeft een indicatie van de conditie in de vorm van het Vo2max gehalte. Dit is de maximale hoeveelheid zuurstof (in millimeters) die het lichaam gebruikt per minuut per kilogram lichaamsgewicht. Daarnaast een opmerking in de vorm van: matig, voldoende, uitstekend.
Onder de knop van de fittesten zijn onder anderen volgende testen te vinden: de Army PFT, de Navy PFT, de Marine PFT, de Gerkin test en de PEB test. Naast de al eerder genoemde 5 minuten test. PFT staat in alle gevallen voor: Physical Fitness Test. Hierin is de loopband, of tredmill, een deel van een circuit. De andere onderdelen zijn de bekende push ups en sit ups. Het legeronderdeel bepaalt dan nog weer de normering. Wanneer de test geslaagd is .
De verschillende meeste testen verschillen met de Gerkin door de afstand die afgelegd moet worden. De Army en Marine test hebben een afstand van 3,2 km, de Navy en PEB test hebben een vastgestelde afstand van 2,4 km. Hoe sneller de test afgelegd, des te hoger de score, des te beter de conditie. Bij Gerkin is de afstand niet vastgelegd, hier gaat het vooral om de snelheid en het stijgingspercentage.
PEB is een afkorting voor Physical Efficiency Battery  Deze PEB wordt bepaald via 5 componenten, te weten: lichaamsbouw, bewegelijkheid, flexibiliteit, kracht in het bovenlichaam en de aerobische conditie. Dit laatste wordt dan gemeten op de loopband. De test wordt vooral gebruikt bij instanties als de borderpatrol.
De Gerkin test wordt door de International Association of Fire Fighters (brandweer) gebruikt. Het is een test voor longinhoud en is zodoende een indicatie voor conditie. Het bepaalt de piek in de Vo2max.
De test begint met een warming up van 3 minuten (snelheid 7,2 km/u) en daarna wordt iedere minuut de snelheid, dan wel het stijgingspercentage verhoogd. Na de warming up is de snelheid 7,2 km/u en de stijging nog 0%. De stijging gaat dan naar 2%, na 1 minuut gevolgd door een snelheidsverhoging van 0,8 km/u. Om en om gaan de snelheid en de stijgingspercentages omhoog. De test eindigt als de testpersoon 15 seconden op de maximale hartslag (85% van 220-leeftijd) heeft gelopen. Als afsluiting volgt nog een cooldown van 3 minuten. Men is geslaagd voor de test bij stap 10 van de oefening: Totale tijd (12.30-13.00 minuten) – Snelheid (10,4 km/h) – Stijging (10%. Dit is de minimale score om te slagen. De maximale score is stap 14: Totale tijd (17.00 minuten) – Snelheid (12 km/u) – Stijging (14%). Als resultaat wordt een percentage tussen 0 en 100% gegeven, dit geeft aan hoever men nog van het ultiem resultaat (100%) vandaan is.

Mijn Gerkin test:
  
Gerkin test 21 juni 2013
Mijn 5 minuten test:
5 minuten test 21 juni 2013
 Mijn Navy PFT:
Navy PFT 21 juni 2013



Geen opmerkingen:

Een reactie posten